-->
SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Vi reste till Maldiverna - reseberättelse

Resa till Maldiverna

Bokningen var avklarad och ordnad nu var det dags att ta sig till flygplatsen. Vi ska resa till Maldiverna och hade fått tips om att vara ute i god tid. Hellre sitta på flygplatsen och vara incheckad än i en bilkö på grund av att en buss krockat och blockerade vägen. Vi kommer fram och det är lätt att ta sig in och hitta vårt flygbolag. Vid frågan om vi ska resa till Maldiverna svarar vi unisont - JA! Tips för dig som kommer till en flygplats är att följa skyltarna och fråga personal vid behov. En flygplats kan vara en djungel om du inte är van vid dem och vet hur det oftast fungerar.

Handbagage

Nytt den här gången blev att de ville väga mitt handbagage. Normalt får man ha med sig 7 kg handbagage inklusive väskan samt att du får ha med ett personligt föremål. Som personligt föremål valde jag att ta min dykkamera om halsen och det muttrades en del bakom incheckningsdisken. De påpekade att; - Du får bara ha med dig en liten kamera! Jag bad dem definiera begreppet liten och det var såklart inte populärt. Istället så frågade jag dem om de var sämre än andra flygbolag och visade upp Singapore Airlines som listar i cm hur stor en kamera får vara. Naturligtvis kunde de inte säga att de var sämre så efter det gick det smidigt. Jag hade i bakfickan dels en utskriven kopia av deras regler och just begreppet "Liten kamera" störde mig.... de skulle sett min stora kamera.....Resa till Maldiverna utan kamera finns liksom inte. 

Säkerhetskontroll

Nästa steg efter att ha sett stora dykväskan glida iväg på rullbandet incheckad och klar och vi fått våra boardingkort var att ta sig till säkerhetskontrollen. Där är det viktigt att du inte har en massa krämer och vätskor i handbagaget. Max 100 ml per enhet, max 1 Liter totalt och varje enhet ska ligga i en plastpåse. Tur jag läst på om reglerna. Tandkräm, schampoo, solskyddsfaktor, lotions, luktagottvatten, mediciner, det bygger snabbt på så smartast är att packa så mycket av detta som möjligt i stora resväskan som du checkar in så slipper du det här problemet.

Alla jackor ska tas av, skorna bör inte ha metalldekaler, bälte till byxor med metallspänne får inte vara på. Nycklar, telefoner - allt ska bort när du går igenom säkerhetskontrollen och för dig som är rutinerad resenär är detta inte komplicerat men det kan väcka en del frågor och många blir irriterade.
Kontrollerna kan dessutom vara olika i olika länder och olika flygplatser. Det som gick bra i första kontrollen kanske inte är ok i nästa. Tänk på vad du har i ditt handbagage, ju mindre desto enklare faktiskt. 


I väntan på avgång

Efter säkerhetskontrollen kommer du oftast ut i avgångshallen och där brukar det finnas allehanda shopping, restauranger och annat. När du klarat av den biten och kanske ätit och druckit eller shoppat så är det dags att gå till gaten. Kolla av informationstavlor med olika avgångar, det är onödigt att gå till gaten om ditt flyg skulle vara försenad. Lyssna i högtalarna även om det kan vara svårt att höra ibland.

När du väl kommit till din gate är det oftast tid att slå sig ned och vänta på utrop för avgång. En ofta rörig tillställning där är själva boardingen. Tips - ha inte bråttom, du kommer med och du har din plats. Många som inte är vana att flyga verkar tro att om man inte skyndar sig och tacklar sina medresenärer så missar de planet. Så är det inte, de kommer inte att åka utan dig. 

Själva flygningen är enkel. Att resa till Maldiverna är som på de flesta andra flyg. Mat, säkerhetsgenomgångar, ibland lite överförfriskade resenärer, ibland skrikiga barn, ofta någon form av underhållning som film, musik och annat erbjuds numera allt mer. Allt för att tiden ska gå fort och du ska sitta så mycket som möjligt på din plats. Toaletterna är få och det blir ofta rusning efter maten och precis innan landning. Tips här är att gå innan maten serveras eller cirka en timme innan landning.

_DSC0691_2
Framme i Malé

När du väl landar i Malé är det först sedvanlig trängsel för att komma ur planet. Kutym brukar vara att de som sitter längst fram går av först. Det är det smidigaste och därefter följer alla efter rad för rad. Det finns naturligtvis de som trycker och trängs för att komma ur planet men oavsett hur mycket du brottats för att vara först eller om du väntat till sist så kommer du och alla att fastna i kön för immigration. Här kollas ditt pass och ibland ställs frågor om du har tillräckligt med kontanta medel. Ibland vill de se en voucher på att du bokat boende. Se till att vara förberedd och svara ärligt och enkelt på alla eventuella frågor. 

Sen kommer det som alla stressat för, vänta på bagaget. Det kan ta ganska lång tid. Vi stod och väntade i nästan en timme innan våra väskor blev placerade på rullbandet för avhämtning. Där fick de som stressat för att komma av flygplanet, haha.
Olika flygplatser i världen är olika effektiva på att få ut bagaget men gemensamt är att nästan överallt så kommer alla resenärer från ditt flyg att stå där och trängas och vänta tillsammans. 

Skulle det vara så att väskan saknas så är det viktigt att hitta kontoret för "lost and found". Där får du ange namn, kontaktinfo och beskriva din väska. Se till att få detta skriftligt att din väska inte kommit då du kan få ut ersättning på din reseförsäkring.
Det är viktigt att du då kan dokumentera det. En resa till Maldiverna kostar en slant så det är klart du vill ha kompensation om det går.


Resa till Maldiverna? - ta inte med alkohol!

Maldiverna är ett strikt muslimskt land och all alkoholförtäring eller införsel av alkohol stoppas effektivt. När du väl har väskan i handen och ska ut genom tullen så är det kontroll och den är ganska tuff. Jag vet inte hur många jag såg som blev av med sina flaskor som de försökt dölja, gömma eller byta ut mot plastflaskor och annat. De är vana i Maldiverna att cirka 10% av alla turister som anländer försöker ta med sig alkohol.

Tips - Ska du resa till Maldiverna, hoppa över det försöket. Du kommer bara slänga pengar i sjön och gå därifrån med lång näsa. Alkol finns till försäljning på liveaboard och de olika resortöarna men det är rätt dyrt och det klart smartaste om du vill unna dig ett glas vin till maten, några öl under dagen och någon drink på kvällen är att i förväg köpa all inclusivepaket med Scuba Travel om detta erbjuds och även om det kostar några kronor extra så lönar det sig definitivt och det är skönt att slippa tänka på plats vad du kan unna dig.

Ankomst och väntan

När du kommer ut på Male flygplats vid utgången till mötesplatsen och public area så är första intrycket, jisses vart ska jag. Med lite tur så står det någon direkt utanför med ditt namn eller med din kryssningsbåt eller din resort där och viftar. Det kan vara svårt att hitta om det är många men ta det lugnt och metodiskt. Ibland har de många som ska med och de kanske är ute och visar vägen till andra resenärer och vet att de måste tillbaka och hitta dig. I ditt avresebrev som du får av din reseagent så framkommer det var du blir uppmött och när.

Här finns också flera små bås och mindre rum med olika resorter som har sin egen plats och som du kan söka upp.
Fråga dig fram, folk är hjälpsamma och det finns ett par olika informationsdiskar där du kan fråga vart du ska eller att du inte hittar din resort.

Vid informationsdisken hjälper de att ringa upp vår båt och får besked att de är på väg. Maldivisk tid och begreppet "snart" är inte helt identiskt med vår tidspressade och väl schemalagda kultur och livsstil utan här tar man det lite som det kommer. Snart kan vara om fem minuter lika gärna som tre timmar. Det är bara att gilla läget och vänta. 
Till slut kom våra personer som skulle möta oss och frågade om vi väntat länge. Ja ett par timmar men det visste ni väl, de pratade ju med er. Nej de pratade med dem på båten, vi var i Malé och ordnade ett par saker.

Hmmm ok, spännande med kommunikation och planering ibland. De visste ju att vi skulle komma .... men så här är det. Maldiverna tar saker som de kommer och det brukar lösa sig. 


Vi går ombord

När du väl är ombord på din liveaboard och du fått din hytt brukar det vara följande som gäller. Lägg dig ned och känn av sängen, känn hur ryggen får vila efter en lång resa och njut av att vara framme. Sen kommer kanske en dusch eller att börja packa upp och byta om till semesterkläder och kolla att du fick med all dykutrustning. Dykutrustningen brukar de vilja att du tar till dykdäck och där kommer du bli tilldelad en plats och där du kan lägga all din utrustning. När du sen sätter ihop den första gången så kommer den vara ihopsatt större delen av tiden och inte ens på båten.

I Maldiverna använder man sig av följebåtar, så kallade dhonis. Mindre och lättare att manövrera, lättare att komma nära grunda rev och lättare att plocka upp dykare efter dyken. Dessutom så finns kompressorer oftast på dessa dhonis så du slipper det tuggande ljudet av flaskfyllning. Det är första dagen som du bär och flyttar dina grejer och sen den sista. Övriga tider behöver du i regel inte tänka på din utrustning alls.

När allt är på plats, du har packat upp dina grejer och stuvat undan din resväska och fått kläder och annat på plats i din hytt så brukar det bli dags för att besöka salongen eller något av däcken för lite sol, vackra vyer eller bara socialisera. När du är på en liveaboard är det ett begränsat utrymme och du har samma människor nära dig varje dag. Det är lätt att komma i kontakt med andra människor ombord, alla har samma gemensamma intresse, att dyka!!

DSCN0170
Dykning

Veckans dykning är helt underbar och hela gänget har kul tillsammans ombord på båten och på väg till och från dykplatserna.
Reven är något slitna på vissa ställen men som kompensation är de desto mer fantastiska på andra ställen, variationen av koraller är rik och de första dagarna ser jag fler oerhört vackra korallväggar och det är gott om fisk, såväl mindre som större.
Dykplatserna är varierande, strömdyk är vanliga men det finns platser där man slipper ström helt.

Väggar, platta bottnar med små raviner eller revsluttningar, bläckfiskar och sköldpaddor, sjöstjärnor och olika kräftdjur som visar upp sina fantastiska färger och former, anemoner här och där med små "Nemos", clownfiskar som bara finns här i Indiska Oceanen kring Maldiverna.

Vi får se delfiner och pilotvalar från båten, vi dyker med rockor och hammarhaj, sköterskehaj, revhajar och en hel del stora stim med fisk. Varje dag gör vi 2 till 3 dyk beroende på strömförhållanden och alla dyken har sin charm och variation, några platser dyker vi på ett par gånger för de är väldigt bra. Andra platser är mer för upplevelsen att göra riktiga strömdyk snarare än att fotografera för det går knappt i vattenvirvlarna men upplevelsen är otrolig.


Dags att åka hem - sista dagen

Efter sen en underbar vecka med magisk dykning och fantastiska upplevelser på vår liveaboard och sen ytterligare fyra dagar på en av de vackra resortöarna med bara avkoppling, parasolldrinkar, poolhäng och ha riktigt semester är det sen dags för hemresa. Tidig frukost och sen transfer till flygplatsen. Alla måste lämna båten för att de ska kunna städa båten för kommande veckas gäster. Flyget går inte förrän i kväll så det finns några alternativ att slå ihjäl dagen på.

_DSC0978_2

Alternativ ett är garanterat tråkigt - stanna på flygplatsen och vänta. Här finns inte mycket att se eller göra och det är få möjligheter att äta eller dricka. Alternativ två är att ta in på något av de hotell som finns att tillgå. Då har du tillgång till dagrum, dusch, toalett, pool med mera. Det här är ett skönt alternativ då hotell finns i direkt anslutning till flygplatsen bara 15 minuter bort med bil/taxi.

Det finns även flera hotell på Malé, huvudön. Hit kan du åka med taxibåt eller med vanlig taxi över bron. I Malé finns mer att se och göra över dagen. Helt klart något för dig som inte bara vill ligga och vara lat medan du väntar på flyget. Båt är det klart billigaste alternativet, 1 USD / väg. Här finns shopping, restauranger, marknader, flera olika små hotell och guesthouses och mycket annat. Var beredd på att det är trångt, Malé är en av världens mest tätbefolkade städer (Nr 21).


Malé

Vi åkte över till Malé och spenderade dagen med att gå runt, besöka fiskmarknaden (den doftar rätt starkt.....). Vi hade även tid att  koppla av vid hotellet. På kvällen vid solnedgången tar vi färjan tillbaka och hämtar ut våra väskor som vi har förvarat vid flygplatsen. Riktigt smidigt att slippa släpa på dessa. Det kostar inte så mycket och är väl värt att slippa besväret med tung dykutrustning med mera.

DSCN0184

Incheckningen går smidigt och sen är det dags att "stämpla ut" i immigration och gå igenom säkerhetskontrollen. Väl inne i avgångshallen finns flera små restauranger och gott om shopping. Här kan du också köpa olika juveler med hög kvalitet. Rubiner och safirer från Sri Lanka som säljs mycket av här i Maldiverna. De anses vara bland de bästa i världen och priset är faktiskt bra även om det är en flygplats. Här på flygplatsen säljs också alkohol faktiskt men den är dyr så kasta inte pengar på detta. Bättre att köpa taxfreespriten vid nästa flygplats.

Lyssna på högtalarutropen men det kan vara svårt att höra liksom på så många andra flygplatser i världen. Följ anslagstavlor för gater kan ändras liksom tider. Vårt flyg skulle helt plötsligt avgå från en ny gate och 20 minuter tidigare än tidigare utannonserat. Helt plötsligt blev det lite stressigt men det går bra i alla fall. När det sen är dags för att gå ombord så är det samma procedur som på hitresan. Kaos och trängsel och sen försöka koppla av på flygresan efter bästa förmåga.


Sammanfattning

Sammantaget så är det inte svårt att resa till Maldiverna, det är cirka 12 timmars flyg totalt och med stopp på vägen så tar det cirka 18-24 timmar totalt "dörr till dörr". Se till att vara utvilad och ha ätit bra så klarar du resan galant. Maldiverna är ett riktigt paradis för dykning. Det är nog en "måste-ha-besökt-minst-en-gång-under-din-dykkarriär" för varje dykare.
Sen finns det flera olika ställen att välja på och dykningen i olika delar av Maldiverna kan variera rätt rejält.

Så frågan är bara, när är det dags att resa till Maldiverna  och dyka igen???

DSCN0380
DSCN0371_2

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.



Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel



Joomlas felsökningskonsoll

Session

Profilinformation

Minnesanvändning

Databasfrågor