-->
SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Hajar i Azorerna

av Tomas Jansson

Hajdykning i Azorerna

Scuba Travels ambassadör Tomas Jansson kom hem från en resa med hajdykning i Azorerna med ett gäng vänner, och har delat med sig till oss om sina erfarenheter och bilder från resan.

"Den här hösten var det tre år sedan jag senast besökte de magiskt vackra vulkanöarna mellan Europa och Nordamerika. Nu väntade mitt fjärde besök och mina följeslagare skulle bli en grupp nyfikna och glada dykare från Sverige och England. Jag hade mina funderingar om hajarna skulle finnas på plats och om vi skulle ha tur med vädret ute vid Princess Alice.


Ankomst och möte med valar

Efter en dags flygresa och en natt i Lissabon tog vi det tidiga morgonflyget över till Azorerna. Vid färjeläget på Pico hälsades vi välkomna av CW Azores; de skulle ta hand om oss under vistelsen på ön. När vi checkat in på dykcentret, fortsatte vi till hotellet som låg ett stenkast därifrån. Nu fick vi höra att valspejarna på ön hade sett bardval ute till havs. Vi var inte sena med att ta plats i ribbåten som i en kaskad av vatten satte full fart. Äventyret var i full gång! Val hade jag inte räknat med, för det var inte säsong för dem den här tiden på året.

Efter en stund dök valen upp väldigt nära, precis framför båten. Vilken start vi fått. Beroende på säsong är Pico en av de bästa platserna för val- och delfinskådning. Med ett brett leende på läpparna återvände vi till dykcentret för att göra i ordning dykutrustningen inför morgondagens checkdyk.


Princess Alice

Det kändes skönt att äntligen komma ner i vattnet och få koll på utrustning och avvägning. Viktigt att allt skulle vara okay inför typen av dyk som väntade. Tidigt på morgonen dagen därpå åkte vi ut till Princess Alice, ett djuphavsberg 50 sjömil (92,6 km) sydväst om Pico. Det väntar alltid ett äventyr där ute. När vi efter några timmar var framme, såg vi fridykare i vattnet. Skulle det visa sig att turen var på vår sida? Tidigare år hade varit tuffa här ute med starka strömmar, vilket resulterat i att jag aldrig hittills lyckats ta bra bilder.

Vi gick ner via linan för att komma rätt. I den svaga strömmen runt berget hade stora grupper av Mobulasrockor samlats. De fanns överallt, ibland också i våra bubblor. Ett unikt möte som kändes i hela kroppen, gjorde en lycklig och glad på samma gång. Att sväva i det blå med över 30 rockor runtomkring sig är som att suga på en läcker karamell som räcker länge. Ännu en lyckad dag på havet.


Blåhaj

Dagen därpå var det dags att dyka med blåhaj. Innan vi gav oss av fick vi tydliga instruktioner av guiderna hur vi skulle få det bästa mötet. Det tog cirka 20 minuter för ribbåten att komma ut till platsen där vi skulle börja beta in hajarna. Hur lång väntan skulle bli berodde på hajarna, strömmarna och vinden. ”Haj”, ropade kaptenen och pekade ner mot ytan. En stor ryggfena bröt vattenytan och vi såg en stor blåhaj. Den påminde om ett stort flygplan med sina stora bröstfenor. Nu gällde det för guiden att ta reda på om hajen skulle acceptera oss innan vi gick i vattnet.

Vi fick klartecken och gled försiktigt ner i det klarblå vattnet. Eftersom båten drev med den svaga strömmen var det viktigt att vi gick ner via linan. Försiktigt som en nyfiken hund närmade den sig oss, som om den ville kontrollera vilka vi var. Den simmade runt oss på mycket nära håll, innan den försiktigt simmade vidare. De följande två dagarna fortsatte med framgångsrika hajdyk.


Delfiner och hemresa

Vår resa hade nu börjat närma sig sitt slut. Sista dagen, och vi skulle snorkla med vilda delfiner. Vi såg vanlig delfin och större flasknosdelfin. Den sistnämnda snorklade vi med. Att få närkontakt med de graciösa delfinerna var verkligen något alldeles speciellt. Går inte att beskriva med ord. När vi kom tillbaka till dykcentret blev det en lätt lunch och en tur runt den natursköna ön, med besök hos den lokala osttillverkningen, vinodlingar och valmuseet. Kvällen avslutade vi på en av Picos bästa restauranger. Utifrån mina erfarenheter av Pico fick vi den här gången uppleva allt man kunde tänka sig och lite till. Pico har en speciell plats i mitt hjärta och hajdykning i Azorerna är verkligen bra. Hit återkommer jag mer än gärna."

Vill du också åka på hajdykning i Azorerna?, kontakta oss på Scuba Travel

Text and photos with © approval from Scuba Travel ambassador Tomas Jansson

gruppazorerna_web

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.



Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel



Joomlas felsökningskonsoll

Session

Profilinformation

Minnesanvändning

Databasfrågor