-->
SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Dykning och liveaboard i Filippinerna

av Per Lagerberg

Dykresor och liveaboard i Filippinerna

Filippinerna är faktiskt större än Sverige med hav inkluderat (mindre landmassa) ligger öster om den asiatiska kontinenten och består av drygt 7 600 öar. I det som ofta hänvisas till och ofta kallas för koralltriangeln, är dykningen spännande och mycket varierade. Också på land är det väldiga kulturella och språkliga skillnader. Även naturen är mycket skiftande. Vill du åka på en riktigt bra dykresa och uppleva så mycket som möjligt av den bästa dykningen i Filippinerna ska du åka på en liveaboard. Du kan då uppleva flera olika marina arter och miljöer. Dykresor och liveaboard i Filippinerna kan du göra året runt. Dock kommer vissa delar av Filippinerna att vara otillgängliga under delar av året.

Många dykplatser i Filippinerna går lätt att nå från land. Det gör att liveaboarder inte har blivit lika populärt här som i till exempel Indonesien. En stor fördel med att åka på dykresor och en liveaboard i Filippinerna första gången eller gångerna är att du får en större variation. Du kommer att få se fler platser och uppleva mer dykning under en kortare tid. När du sen gjort någon eller ett par olika dykkryssningar i Filippinerna kommer du att ha hittat dina favoritplatser för dykning. Då kommer du kunna planera nya resor och mer specifikt veta var du vill åka igen och kanske ha det som bas för att sen kombinera med något nytt och ända vara säker att du får något du verkligen gillar. Filippinerna går att resa till många många gånger och få dyka och uppleva vitt skilda miljöer och typer av dykning.

Filippinerna går att göra en dykresa till året runt

I skrivande stund finns det bara några få liveaboarder i Filippinerna. Några är riktigt bra och några är låt oss säga av diskutabel nivå och kvalitet. Alla dessa liveaboarderna flyttar runt i landet beroende på tid på året. Filippinerna är ofta utsatt för riktigt tufft väder och kan variera mycket från dag till dag. Det går att dyka och uppleva Filippinerna året runt men några dykplatser och delar av landet går bara att komma till under en kort tid av året.

Det finns för närvarande tre delar av Filippinerna som erbjuder liveaboarder. Visayas i mitten av landet med öarna Negros, Cebu, Bohol och Leyte. Den långsträckta ön i väster som heter Palawan och det nyckfulla Suluhavet. Samt ytterligare en del av det som kallas Mimaropa med dykning i Sibuyan Sea. Området nås via sunden vid Masbate, Ticao i öst, Verde Island i väst i närheten av kända dykplatser som Anilao och Puerto Galera samt Tablas / Romblon i söder.

Dykresor och liveaboard till Tubbataha Reef i Filippinerna

Mitt i Suluhavet ligger en fantastisk skapelse - Tubbataha reefs. Idag klassat som ett världsarv av UNESCO och skyddad marinpark. Reven består av tre atoller och här kan du se cirka 90% av alla korallarter (cirka 360 olika) som finns i Filippinerna. Reven och havet utgör en yta på nästan 100 000 hektar och är en viktig plats för sköldpaddor och olika fågelarter att föröka sig. Det finns minst elva olika arter av valar och delfiner och minst elva arter av hajar. Till det finns också över 700 arter av fisk dokumenterade. Detta är en av få platser i världen där du faktiskt kan ha tur och få se sex-sju olika arter av haj under ett enda dyk. Det är också känt för att ha världens högsta densitet av vitspetsad revhaj.

Suluhavet är ett hav som är hårt ansatt av vädrets makter. Det är bara under några månader varje år som det är möjligt att åka på en dykresa och liveabooard hit. Mellan mars och juni är havet så pass stilla i regel att alla liveaboarder samlas hit för att kunna erbjuda dig och andra den fantastiska dykning som finns i området. Havet omges av öarna Palawan i väst, Borneo i söder, Mindanao, Negros och Panay i öst och Mindoro i norr. Du bör boka i mycket god tid för att ha en chans att få dyka vid Tubbataha reefs. De fåtal liveaboarder som går hit och som är av bra eller av säker kvalitet bokas ofta upp minst ett par år i förväg. Ibland till och med ännu längre.

Lång resa hit och boka i tid

Oftast bokar grupper och dykresearrangörer upp hela båten flera år i förväg men det kan vid enstaka tillfällen poppa upp restplatser på någon båt. Då det ofta är större sällskap som bokar hela eller nästan hela liveaboarden finns risk att du hamnar utanför ett stort sällskap. Det kan bli rätt tråkigt ibland när man är helt utanför och inte förstår vad som sägs. Det kan också bli så att de planerar saker som du inte vill göra också. Turen hit går från staden Puerto Princesa på Palawan och du måste flyga hit från antingen Manila eller Cebu.

För att komma hit kommer du behöva minst en natts stopover i någon av dessa städerna. Du bör även ha en minst en natt i Puerto Princesa innan du åker med liveaboarden. OM bagaget strular på vägen är det inte kul. Båten sen ut till Tubbata reef tar cirka tio timmar och färden dit ut går går båten över natten. Nästa morgon vaknar du mitt ute på Suluhavet och vid en av världens mäktigaste dykplatser.

Hajar hajar hajar

När du kommit ända hit efter en rätt lång resa kommer du snabbt att upptäcka att det var värt resan. Vid de spektakulära reven har du fantastisk sikt och massor av fisk. Branta korallväggar som stupar ner mot flera hundra meters djupr. De är täckta av olika koraller och svampdjur. Du kommer att  se stora stim med fisk och massor av hajar. Uppe på topprevet spelar ljuset och fiskarna gör att revet fylls av liv. Vitspetsad revhaj och grå revhaj går nästan 13 på dussinet av. Här ser du i regel enorma stim med barracudor eller tonfisk. Dyken livas upp av passerarande pelagiska giganter som hammahaj, tigerhaj, rävhaj, valhaj, silvertips, sköterskehaj, örnrockor, mantor och till och med sågfisk och gitarrhaj ses ibland.

Vill du ha det mest extrema och fantastiska som går att uppleva så kan du åka på en så kallad transitionn trip. Det är de turer som startar eller avslutar säsongen i Tubbataha reefs. Du kommer då att åka från eller till någon annan plats i Filippinerna. I regel norrut med Mindoro och Puerto Galera eller österut till Cebu. Kanske passerar du förbi Apo reefs eller Cagayancillo på vägen. Där kan du få ännu mer dykning och få större variation under resans gång. Dessa turer går i regel över tio till fjorton dagar. Normalt är det annars sex till sju nätter ombord för dykresor och liveaboard till Tubbataha reef i Filippinerna.

Liveaboard kryssning i Visayas

Öarna Negros, Cebu, Bohol och Leyte är de stora och mest kända delarna i Filippinerna och det som utgör Visayas. Dykning är populärt och en växande industri. Mest kända är kanske mer specifikt platser som Malapascua, Moalboal, Mactan, Cabilao, Balicasag, Panglao och Alona Beach. Tillsammans med Dauin, Anda, Apo Island, Oslob och Camiguin Island är dessa alla platser som besöks och uppskattas av dykare från hela världen. Visayas i de centrala delarna av Filippinerna är en fantastisk region med en enorm variation av dykning och mycket rik på marint liv. Det du kan se är allt från pyttesmå nudingar och kräftdjur till riktiga bjässar som valhaj, manta, delfiner och olika arter av haj. Har du riktig tud kan faktiskt valar som blåval, späckhuggare och pilotvalar dyka upp ute på havet. Även hammarhaj och rävhaj med mera ses här titt som tätt när turen är framme.

Cebu - rävhajar och sardiner

Malapascua är en vacker liten ö och väl känd som en av världens bästa platser för att se och dyka med den vackra men skygga rävhajen. På engelska thresher shark, en mycket speciell haj som ses sporadiskt på andra platser men just vid Monad shoal ses den nästan dagligen. Tidiga morgnar med uppgång klockan fyra och sen dykning till cirka 30 meter och vänta tills de dyker upp. Men det finns andra stora djur som manta och revhajar som är vanliga och även rockor och tonfisk och till detta ett fantastiskt makroliv. Malapascua är en liten ö och väldigt populär bland dykare. Där stannar alla liveaboarder som kör i Visayas i regel minst en dag och särskilt för att kunna uppleva rävhaj. Under ett par månader finns också möjlighet att ibland få dyka med hammarhaj vid Kimod shoal.

Moalboal längre söderut på Cebus västra kust är en av de första stora dykdestinationerna i Filippinerna. Allt från valhajar, delfiner, mantor, örnrockor till de gigantiska stimmen av sardiner kan ses. Vid Pescador Island finns grottor och dramatiska väggdyk med massor av fisk. Dykningen i hela området är klassiskt väggdykning och branta revsluttningar. Det växer också sakta upp mer och mer svartvattendykning upp. Då dyker du på natten utan referenser och hänger på en lina i stort sett. Särskilt bland fotografer är detta väldigt populärt och det är 6-700 meter djupt i sundet mellan Cebu och Negros.

Boholhavet

Ute vid östra kusten av Mactan Island utanför Cebu stad bara några kilometer från den internationella flygplatser kan du få dyka vid förvånansvärt fina korallrev och här är perfekt för familjer att bo och flera liveaboarder startar och slutar. Utanför den väldigt vackra ön Bohol lite längre söderut ligger den lilla ön Cabilao som bjuder på väggdykning av hög klass och gott om fisk. Det finns också fina grunda bottnar som passar för nybörjare där man ofta ser sjöhästar, frogfish och olika nudingar.

Lite längre söderut ligger Alona beach på den lilla ön Panglao som numera har en internationell flygplats. Dykningen är stor men det är nog de mindre öarna Balicasag och Pamilacan som har den bästa dykningen. Det är dock ett självklart stopp på vägen för en liveaboard i Filippinerna i Visayas. Men det är OM det finns platser. Balicasag har starkt begränsat antal med dykare per dag och det måste bokas i förväg. Du hittar dramatiska väggar där det ofta är stora stim med tonfisk och gott om sköldpaddor. Det finns också mycket annan fisk och för det mesta revhajar som patrullerar längs väggarna.

Ännu lite längre söderut ligger den lilla men vackra ön Camiguin. Straxt norr om Filippinernas näst största ö Mindanao har du fantastisk dykning. Den besöks tyvärr inte så ofta men har riktigt fina korallrev och väggar och ett rikt marint liv. Här ser du nästan alltid delfiner på ytan och ibland större valar som passerar. Boholhavet är ett av världens faktiskt valtätaste hav och det finns minst 13 olika arter av valar inklusive flera arter av delfiner identifierade. Reven sjuder av liv och sikten är ofta mycket bra.

Apo Island och Dauin

Den lilla ön Apo Island är nog den mest kända dykplatsen i hela Visayas. I Dauin ligger den och är känd för sina fina rev, fantastiska sikt och massor av sköldpaddor. Hit kommer turister från hela världen på besök med båtar från Dauin för att snorkla och dyka. Du kan få se hammarhaj och rävhaj men det krävs god tur och ganska djupa dyk. Det är oftast på morgonen man kan se dem om turen är där. Annars är ön perfekt för nybörjare som kan se mängder med fisk och som sagt ofta mängder av sköldpaddor och även för dig som snorklar.

Dykningen i Dauin är mest känd annars för det otroliga makrolivet och sin critter-diving. Dauin är idag en av de populäraste destinationerna för dykare i hela Filippinerna och dykturismen växer stadigt. När du åker på en liveaboard här så stannar man ofta till och gör en eller ett par dagar max och har du otur så kanske man inte ser så jättemycket. Det gäller att komma till någon av de bättre platserna och de skiftar ständigt från vecka till vecka. En bra dag med ett bra dyk är helt magisk. Du kommer alltid att hitta och se skojiga djur men det skiftar stadigt. Annars hittar du generellt olika typer av nudingar, kräftdjur och ofta olika sjöhästar och skojiga bläckfiskar. Trots alla dykresorter och liveaboarder upplevs Dauin aldrig som trångt eller turistigt.

Valhajar i Oslob och dykning i Anda

Oslob som ligger i den södra delen av ön Cebu och är nog minst lika känt som Dauin. Här är du garanterad att få se och dyka med valhaj. För att vara rakt på sak så är det väldigt turistigt och tillrättalagt!, på gränsen till det extrema faktiskt och tyvärr. Det är väldigt uppstyrt och strikta regler gäller. Man matar valhajarna för att de ska komma hit och vara kvar så att alla kan se dem. De är fria att simma som de vill men de är just i detta område. En bra dag för dykning är det kanske bara 30-50 personer på plats. Både dykare och snorklare kommer varje dag. Andra dagar kan det vara upp till 2-300 personer samtidigt. De kommer från resorter, liveaboarder eller från land med bussar och bilar.

Valhajarna är här och du kan garanterat dyka eller snorkla med dem. För dig som absolut vill se valhaj är detta en kul upplevelse. De flesta liveaboarder stannar till för ett dyk och ibland även vid Sumilon Island precis i närheten som har gott om revhajar och fina väggdyk. Även här med mycket tur kan du få se hammarhaj.

Anda i östra Bohol är nog mindre känt i Visayas men det besöks enstaka gånger av liveaboarder. Vid ön Bohols sydöstra kust är det väldigt fin dykning. Du kan hitta arter som inte finns på så många andra ställen. Bland annat den lilla leopardräkan som lever tillsammans med en speciell anemon. Vid den östra delen av Boholhavet kan man ibland också se stora djur som valhaj och blåval passera liksom delfiner. Sköldpaddor ses frekvent och är vanliga och det finns väldigt vackra korallrev. Det är inte så stort med dykning ännu men det kommer.

Liveaboard i Sibuyan Sea

Nyligen dök ett nytt upplägg för dykresor och liveboarder i Filippinerna upp. Det är en riktigt spännande dyksafari som startar i Anilao bara några timmar från Manila och sen går genom Sibuyan Sea. Du passerar genom Verde Island passage och dykningen här påstår en del är den bästa dykningen i Filippinerna. Jag är inte benägen att hålla med men den är bra. Verde Island ligger i sundet mellan huvudön Luzon och Mindoro. Ön är känd för dykning omkring Puerto Galera och också för stor artrikedom, frodiga koraller och ett rikt makroliv. Det finns även vissa arter av haj och ofta sköldpaddor, frogfish, ghost pipefish, bläckfiskar och stim med tonfisk och barracudor.

Sedan färdas du vidare ner mot öarna kring Romblon, Masbate och Ticao och kanske ända ner till Södra Leyte och kliver av i Surigao på nordöstra Mindanao. Ticao pass är känt för strömt vatten och sina stora samlingar av mantor. Vissa dyk kan bli rätt tråkiga om inte mantorna är på plats men är de där är det fantastisk dykning här och mycket minnesvärda dyk. Det finns även ganska mycket makroliv att upptäcka.

Romblon province  - magisk makrodykning

En liten provins och ögrupp i Filippinerna är Romblon. Den ligger mitt i Sibuyan sea och väldigt nära det mest kända turistmålet i Filippinerna, Boracay. Här finns en skatt att upptäcka för dig som gillar makrodykning och särskilt nudingar eller nakensnäckor. Du hittar arter av nudingar som du knappt ser någon annanstans och många gånger inte en utan ibland tjogtals. Inklusive flera arter av spöknudingar av släktet Melibe. De innefattar flera mycket mycket märkliga arter. Några av de här nudingarna anses vara bland de mest spännande arter kan uppleva som dykare.

Det finns även flera arter av fjärilsnudingar av släktet Cyerce. Många många många andra märkliga arter ses också som du sällan ser på andra platser, i alla fall inte så lätta att hitta. Till den sagolika makrodykningen med fina oftast lugna vatten med bra sikt upplever du friska och välmående hårda och mjuka koraller, pygmesjöhästar, olika kräftdjur och också massor av fisk. Provinsen Romblon med öarna Tablas, Romlon och Sibuyan kommer att växa mycket på grund av sitt märkliga marina liv. Det lättaste sättet att uppleva dykningen här är med en liveaboard. Det är lite avigt att ta sig till med flyg eller färja men det går. Det finns också flera vackra stränder i området som är perfekta för ett strandhugg och lite fotografering på land. Bonbon beach är ett måste.

Liveaboard i Coron och Apo Reef

Det sista stora området som man idag kan åka på dykresor och liveaboard i Filippinerna är de norra delarna av Suluhavet. Det är nästan samma geografiska område som Tubbataha reefs men här dyker du mycket längre norrut. Ön Coron som ligger i den norra delen av Palawan är mest känt i dykarkretsar för sina mäktiga vrak från andra världskriget. Detta skulle kunna kallas en miniatyr av det mer kända Truk Lagoon i Stilla havet. Dykningen är spännande, intressant och det finns mycket historia. Flera japanska fartyg sänktes här i september 1944 och i och omkring Coron Bay är de nu tillgängliga för vrakdykning. Ibland kör man liveaboarder också hit och i regel i kombination med Apo reef.

Att man åker hit är att ofta är lättare att kunna starta och avsluta dyksäsongen för Tubbataha reefs, som lockar fler dykare, som man kör hit men det är ett fantastiskt komplett till dykresor och liveaboard i Filippinerna och en chans att få uppleva något annat. Coron erbjuder även annan mer traditionell dykning men det är vraken som det är mest känt för. Det går också att bo på land och uppleva Coron Island. Det är en trevlig ö för semester där du kan göra mycket och både härlig dykning och fina utflykter.

Apo reef - en miniatyr av Tubbataha

I kombination med vraken i Coron brukar man även dyka vid Apo Reefs straxt väster om Mindoro. Dessa reven är en liten variant av Tubbataha reefs. Oftast inte lika bra sikt och lika artrik men när dykningen är som bäst här är den verkligen fantastisk. Du ser ofta flera hajar och rockar. Många gånger kommer stora stim med fisk och det finns väldigt fina koraller och riktigt häftga väggdyk som droppar ner till stora djup. Hammarhajar är ganska vanligt och de kan komma hit i hundratals ibland. Även stora hajar som tigerhaj och rävhaj passerar ibland.

Boka dykresa och liveaboard  i tid

Dykresor och liveaboard till Filippinerna med några av dessa liveaboardturerna körs bara några få gånger per år. De är mer som ett komplement till de mer efterfrågade turerna som går till de verkligt stora dragplåstren. De som erbjuder den bästa av dykningen i Filippinerna. För dig som vill uppleva Filippinerna med en liveaboard är det verkligen ett underbart sätt att få se olika delar av landet och olika typer av dykning. Som tidigare nämnts så är många av dykplatserna desamma som du kan nå med landbaserad dykning från en dykresort. Bekvämligheten att slippa packa upp och ner, checka in bagage, flyga eller ha timslånga transfers är helt klart en stor fördel med liveaboard och att du får se olika platser under din semester.

När du bokar dykresor och liveaboard i Filippinerna kommer du inte att bli besviken oavsett vilken dyksafari du väljer. Men boka din liveaboard i tid. Det är som sagt ofta fullt på liveaboarderna i Filippinerna långt framåt i tiden. Filippinerna är ett underbart land att dyka i och väl värt flera besök och det är perfekt för såväl dykare, snorklare och dig som inte dyker. Det går även bra och är lätt att resa hit med familjer.

Cagayan_1099
Sogod_bay_reef
1-banner-philippines-atmosphere

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.



Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel



Joomlas felsökningskonsoll

Session

Profilinformation

Minnesanvändning

Databasfrågor