-->
SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Dyka i Franska Polynesien, Tahiti

av Anders Salesjö

Dyka i Franska Polynesien Tahiti

I slutet på september var vi en grupp svenska dykare på nio personer som gav oss iväg för att dyka i Franska Polynesien, Tahiti. Resan lanserades tidigt och flera av oss hade sett fram mot denna resa i närmare tre år. Ingen av oss hade erfarenhet av dykning i Franska Polynesien sedan tidigare och förväntningarna var extremt högt ställda. Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö tar dig med på ett äventyr här.

Fantastisk närkontakt med haj

En stor del av gruppen började att dyka på Tahiti med hajmatning arrangerad av Fluid Dive Center. Hajmatningen var helt fantastisk! Vi hade inte mindre än sex olika hajarter i bra sikt som kom upp nära kamerorna. Hajarna vid denna hajmatning var tigerhaj, svartspetsad revhaj, vitspetsad revhaj, grå revhaj, vassfenad citronhaj och spotthaj, västra Stilla havets och Indiska Oceanens egen sköterskehaj.

Efter två dagars hajmatning var det så dags för knölvalssnorkling, även detta med Fluid Dive Center. Nästa direkt när vi lämnade hamnområdet fick vi syn på de första valarna. En knölvalshona med unge. Ungen vilade tryggt under moderns huvud strax under oss, men då den skulle upp för att andas tog den sig ibland en närmare titt på oss märkliga varelser som flöt på ytan. Att se och komma nära dessa stora djur under ytan var definitivt ett minne för livet.


Liveaboard

Väl om ombord på vår liveaboardbåt French Polynesian Master bar det genast av mot atollen Rangiroa. Här skulle vara ett av de bästa ställena för att dyka med lekfulla delfiner, men dessvärre fick vi bara se dem på avstånd. Vid Taou atoll hade vi en underbar upplevelse med grå revhajar som simmade runt i stora stim med rödfärgade bigeyes. Gällande liveaboarden kan man generellt sett säga att det var mycket grå revhaj vid de allra flesta dyk, men inte så stor diversitet av andra hajarter. Vi var alla imponerade av sikten, ofta var det verkligen kristallklart, utan att överdriva tror jag att vi vid många av dyken hade 50-60 m sikt. Den absolut bästa dykplatsen under liveaboarden var tveklöst atollen Fakarava. Genast när vi anlände hit började det cirkla svartspetsade revhajar kring båten.


Nattdyk med hajar

Här gjorde vi också ett nattdyk som tveklöst är ett bland mina tio i topp dyk. Vi gick ner och satte oss vid revet och sedan strömmar det in hajar från alla håll och börjar jaga i lampornas sken. Vitspetsade revhajar gick in i skrymslen och vrår på revet för att jaga ut revfiskar medan ett helt följe av grå revhajar störtar efter de uppskrämda fiskarna. Allt föregick mitt framför ögonen på oss. Det var nästan overkligt, som att titta på TV, helt plötsligt var man inkastad mitt i värsta BBC produktionen. Hajarna stötte emot oss dykare ideligen, de kom ut mellan benen, stötte i kameran och var extremt närgångna. Man var verkligen omgiven av haj, men allt de var intresserade av var de uppskrämda korallrevsfiskarna.


Sammanfattning

Vi var nog alla överens om att Franska Polynesien är fantastiskt för stora djur som manta, hajar, knölvalar och napoleonfiskar. Du kan dock lämna makrolinserna hemma om du planerar att åka dit. Det finns nämligen väldigt få småkryp på reven. Sikten är enorm, men reven är inte speciellt välbevarade och ganska monotona, mjukkoraller och hornkoraller saknas nästan helt. De absoluta höjdpunkterna på vår resan var hajmatningen, knölvalarna och nattdyket med de jagande hajarna vid Fakarava. Vill du dyka i Franska Polynesien, Tahiti så kontakta Scuba Travel här.

baby_humpback_french_polynesia_salesjo

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.



Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel



Joomlas felsökningskonsoll

Session

Profilinformation

Minnesanvändning

Databasfrågor